на македонски производи

Вино

Македонското вино е со извос вреден 52 милиони долари.
Припаѓа ба СЗ областа на енолошката карта, заедно со Франција, Корзика, Јужна Италија и Шпанија.
Регион идеален за најквалитетното црвено грозје.
Забрането е додавањето на шеќер во вината.

Деривати

Во 2019 во Македонија најмногу растел извозот на деривати достигнувајќи 133 милиони евра.
Најголемиот дел од извозот бил кон земјите од ЕУ.
Извозот во зејмите од Азиско- пацифичкиот регион бележи раст од 148%.

Медицина

Извозот на текстилни производи на годишно ниво достигнува вредност од околу 500 милиони евра.
Германија е најдобар пазар за извоз со 65% од вкупниот извоз.
ЕУ пазарите опфаќаат околу 450 милиони евра.

Текстил и облека

Извозот на текстилни производи на годишно ниво достигнува вредност од околу 500 милиони евра.
Машките кошули достигнаа извоз од 618 милиони долари годишно.
Германија е најдобар пазар за извоз со 65% од вкупниот извоз
ЕУ пазарите опфаќаат околу 450 милиони евра.

Храна

Половина од продажбата на македонските кондиторски производи отпаѓа на странски пазари.
Извозот на македонски кондиторски производи се зголемува за 30% годишно.
Ајварот е 33-тиот најизвезуван македонски производ.
Експертите тврдат дека климата за извоз на овие производи се подобрува.

производи со нас

Добредојдовте!

Регистрација на продавач